Speech of Prof. Costas Christou from OUC

NEWS & EVENTS / Speech of Prof. Costas Christou from OUC

22 Jun., 15
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί συνεργάτες,
Αγαπητές και αγαπητοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης,

Στην εποχή μιας γενικευμένης κρίσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το “business as usual”, να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, να λειτουργούμε όπως παλιά. Στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο, τα πανεπιστήμια και οι λοιποί κοινωνικοί φορείς καλούνται να επενδύσουν στην έρευνα, την καινοτομία και τη διασύνδεσή τους, με στόχο την προώθηση νέων ιδεών, την υλοποίηση καινοτόμων δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της χώρας.

Οι οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, καλούνται να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους συνέργειας και νέα επιχειρησιακά μοντέλα. Μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κρίνεται πλέον επιτακτική. Θέλουμε, χρειαζόμαστε νέες επιχειρηματικές ιδέες, καινοτόμα έργα και ερευνητικά προγράμματα που θα δοκιμάζονται σε ένα ανοιχτό, διεθνές, ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για να πετύχουμε τους στόχους μας, χρειάζεται η συμβολή όλων.

Με τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, σηματοδοτείται η έναρξη της δημιουργίας του RISE. Ενός δυναμικού, διεπιστημονικού Κέντρου Αριστείας, που ευελπιστούμε ότι θα τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, στο πεδίο των διαδραστικών μέσων, των έξυπνων συστημάτων και των αναδυόμενων τεχνολογιών. Η λειτουργία του, είναι μια τεράστια πρόκληση. Τόσο για τα τρία κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου, που ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται με τον Δήμο Λευκωσίας και άλλους έμπειρους και διεθνούς κύρους εταίρους σε ένα μεγαλεπήβολο έργο, όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί αρωγός και υποστηρικτής σ’ αυτήν την προσπάθεια. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στην πόλη, μας αφορά άμεσα. Εξάλλου, στο ΑΠΚΥ, η επιχειρηματικότητα, σε συνέργεια με τα γνωστικά αντικείμενα και τους επιστημονικούς τομείς που προάγει, διαμορφώνεται σε έναν από τους σημαντικούς άξονες της μόρφωσης και δια βίου εκπαίδευσης που παρέχουμε στους φοιτητές μας.

Το ΑΠΚΥ ολοκληρώνει φέτος 13 χρόνια ζωντανής παρουσίας στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα ποικιλόμορφο έργο κοινωνικής προσφοράς. Με κοινότητα 5500 περίπου φοιτητών και γύρω στους 2500 απόφοιτους, το ΑΠΚΥ καθίσταται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Κύπρου και το πρώτο σε αριθμό
μεταπτυχιακών φοιτητών. Είναι ένα σύγχρονο και καινοτόμο πανεπιστήμιο που ανέλαβε, από τη φετινή χρονιά, την ευθύνη του επιτελικού ρόλου συντονιστή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Κύπρο.

Στη λειτουργία του RISE, το ΑΠΚΥ συντάσσεται με το Εργαστήριο Υπολογιστής Νόησης, με επικεφαλής ερευνητή τον Δρ. Λοϊζο Μιχαήλ. Πρόκειται για ένα ερευνητικό εργαστήριο, που δημιουργήθηκε για να κατανοήσει νοητικές διεργασίες, που συνήθως σχετίζονται με την ατομική ή τη συλλογική νοημοσύνη, όπως είναι η μάθηση, ο συλλογισμός, η αίσθηση, η επικοινωνία και η συνεργασία. Απώτερος στόχος είναι η μελέτη της χρηστικής εφαρμογής αυτών των διεργασιών από τους ανθρώπους και άλλους οργανισμούς στην καθημερινή τους ζωή και λειτουργία.

Τα κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και ο Δήμος Λευκωσίας κέρδισαν μια ευκαιρία να αυξήσουν κατακόρυφα την εμπλοκή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσω της έρευνας. Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά να προσφέρουν στην κοινωνία την τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη τους. Ευελπιστούμε ότι, μέσα από τη λειτουργία του RISE, θα προχωρήσουν σημαντικές καινοτόμες δραστηριότητες, στην προσπάθεια δημιουργίας συμπράξεων μεταξύ του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου.

Καταληκτικά, να συγχαρούμε την ομάδα που ετοίμασε και υπέβαλε την πρόταση για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας, που επιλέγηκε μεταξύ 169 προτάσεων που διεκδίκησαν Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ευελπιστούμε ότι η αναγνωρισιμότητα που προσφέρει το RISE θα αποτελέσει και θετικό παράγοντα στην προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας.

Σας ευχαριστώ.



This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme.


This project has received funding from the Government of the Republic of Cyprus through the Directorate General for the European Programmes, Coordination and Development.